Blog

Bekijk de blogs

door Adbondia 17 mei, 2023
Iemand vroeg me; ‘weet jij waarom het gras groener is aan de overkant? Op mijn ontwijkende antwoord zei hij; ‘omdat er meer shit ligt’. Ik moest er enorm van lachen en zette me ook aan het denken. Van de baanwisselaars werkte 59% korter dan 2 jaar in hun vorige baan (CBS cijfers 2022). Of je hier gelukkig(er) van wordt is afhankelijk van je motieven. Heb je niet genoeg uitdaging meer in je huidige job of zijn je interesses veranderd dan kan het veranderen van baan de juiste stap zijn om je te helpen je doelen te bereiken. Doe je het voor het geld of omdat je een probleem met je collega of manager hebt dan moet je je afvragen of het ook op de lange termijn de juiste beslissing is. Impulsief veranderen van baan zorgt vaak voor het inzicht dat het gras hier in de praktijk dor blijkt te zijn omdat je niet de juiste motieven hebt of nagedacht over wat er van je verwacht wordt en welke competenties je nodig hebt. Een enquête uit 2020 van onderzoeksbureau Korn Ferry onder 800 Amerikaanse werknemers toonde aan dat 29% van de ondervraagden spijt had van het veranderen van baan. Bespreek je voornemen voor je een besluit neemt, het levert je altijd iets op. Was jij een spijtoptant na een switch?
door advandrunen 16 apr., 2023
De reden dat ik met ACT ben gestart heeft zijn oorsprong bij het werken als docent op basisscholen. Kinderen die uitgesloten worden, gepest worden, het breekt mijn hart en de impact voor hen is groot en langdurig. Onderzoek uit september 2020 toont aan dat het niet stopt bij volwassenheid. Een kwart van alle werkenden (26%) heeft wel eens te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk. Een respons van 26% betekent dat 2,3 miljoen werkenden te maken heeft met pestgedrag. 11% van de mensen die wordt gepest, durft niets te zeggen over het pesten uit angst de baan te verliezen. 15% stelt dat de werkgever/leidinggevende minder tegen pesten optreedt dan voor de coronacrisis. 13% wordt overigens gepest door de leidinggevende zelf. Deze Factsheet-Pesten.pdf laat zien wat de kosten en gevolgen zijn van pestgedrag. Met ACT preventief aan de slag gaan voorkom je veel geestelijk leed en (langdurig) uitval. Ook als er al sprake is van pestgedrag werkt ACT. Een kosteloze en vrijblijvende afspraak is zo gemaakt, doe het nu! #pesten #hrm #werkstress #stopbullying #stoppesten #ikstaop #pesten #hrm #werkstress
door duda-wsm 16 apr., 2023
Heb jij last van drempelvrees? Je stelt dat telefoontje uit om iets te ondernemen en hebt daar voor jezelf altijd wel een goede reden voor. De uitnodiging voor dat feestje is super maar je gaat niet want...wat zullen ze van je denken, je kent daar niet iedereen, je weet niet wat de dresscode is. Ben ik wel leuk genoeg enz. enz. Stop met jezelf te ontzeggen wat je eigenlijk verdient. Door je drempelvrees te overwinnen, open je de deur naar nieuwe kansen, ervaringen en contacten. Het laten schieten levert je op de korte termijn even een prettig gevoel op. Pfff, ik ga lekker met een zak chips en een glas wijn op de bank die serie bingen. Op de lange termijn leidt het echter tot eenzaamheid en angst om vooruit te komen. Het patroon doorbreken is moeilijk, toch nodig ik je uit om vandaag nog te beginnen met een leven waar je van houdt. En je hoeft het niet alleen te doen hé. 
door adbondia 14 feb., 2023
Alexandra Stok, mijn oud klasgenote bij ACT en ik waren gastdocent bij een groep 8. We hadden onze ‘kletsgeesten’ meegenomen om de dialoog aan te gaan over met welke eigen gedachten zij lastig worden gevallen. Het ijs was dankzij onze ontboezemingen al snel gebroken en zo kregen we o.a. te horen; ‘ik ben stom, ik ben lelijk, ik hoor er niet bij…’. We hebben ze uitgenodigd om een eigen kletsgeest te ontmaskeren en een naam te geven om zo meer en makkelijker afstand te nemen van die negatieve gedachten. Vervolgens hebben we ze positief “in the picture” gezet en mochten ze dat ook met elkaar doen. Het was zo mooi om te zien dat ze als een team aan de slag gingen en eerder uitgesloten kids weer een rol kregen van hun klasgenoten. De foto van ons is ook vol trots door een van de kinderen gemaakt. Minder onzeker, meer betrokken, hier doen we het voor!
door adbondia 14 feb., 2023
Hij zat thuis en daar mocht ik hem ontmoeten. De woonkamer lag vol met allerlei elektronica die mij niks zeiden en nog niets zeggen. Maar hij begon stralend van alles te vertellen wat hij hiermee aan het doen was, een trotse man. Op de vraag waarom zit je dan toch met een depressie thuis kwam de uitleg dat hij niet begrepen werd en die managers maar beslissingen blijven nemen die nergens over gaan. Samen met zijn collegae wordt er wat gemopperd op die gasten maar het helpt niks. Hij heeft, 37 jaar jong, te lang doorgelopen met het gevoel het zal wel verbeteren als…. Maar deze aangeleerde hulpeloosheid bleek niet genoeg te zijn, hij trok het niet meer. We hebben geconstateerd hoe belangrijk zijn rol is en hoe die bijdraagt aan het succes van het bedrijf. De negatieve gedachten en gevoelens over collegae van andere afdelingen en managers zijn aan bod gekomen. Met de ACT Matrix en de daarbij behorende oefeningen kwam er steeds meer inzicht dat hij met name zichzelf tekort deed met zijn gedachten. Door dit inzicht kon hij weer aan de slag, net zo gemotiveerd over zijn eigen taken en met veel meer begrip over de taken van anderen in het bedrijf.
door Ad 10 feb., 2023
De dame tegenover mij wilde ik ‘in the picture’ zetten zodat ze zich direct gezien voelde. De meeste mensen vinden het in eerste instantie spannend om gefotografeerd te worden, zij niet. Na de shoot zei ze; ‘dit zijn de eerste foto’s van mezelf met deze bril’. Waarop ik reageerde; ‘Oh wat leuk, is die nieuw?’ ‘Nee, dat niet ik heb hem nu zeven jaar’. Nauwelijks contacten, zichzelf als niet leuk zien, angst om gesprekken aan te gaan leidde ertoe dat ze zich steeds meer terugtrok. Uitnodigingen om ergens langs te komen werden steeds vaker afgeslagen tot die ook niet meer kwamen. Het zelf initiatief nemen werd steeds moeilijker, het vluchten op de bank voor de televisie werd een routine en het gevoel van eenzaamheid nestelde zich en werd steeds sterker. Het besef dat dit leven het niet is was een mooie eerste stap. Via de vraag wat levert het hangen op de bank je nu op korte- en op lange termijn op was het startsignaal om dit patroon te doorbreken. Met oefeningen, ook buiten de comfortzone, kon er weer verbinding worden gemaakt. In 2021 voelde 11 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich sterk eenzaam, 32 procent was enigszins eenzaam. Bron: CBS Op de site eenzaam.nl staat veel informatie en kan je ook verhalen van anderen lezen waarin je jezelf wellicht herkent. Ga praten en vraag gerust om hulp.

Praat met me

De eerste stap bij therapie is praten. Laten we een moment plannen waarop we elkaar kunnen ontmoeten en praten over wat je bezighoudt.

Plan een consult
Share by: